Granit

Granit är ett mycket tåligt och lättskött material som tål de flesta kemikalier som finns i ett hushåll. Granit är således mycket lämpligt att använda i badrum, kök samt andra utsatta områden.

Granit består av hårda silikatmineraler, och stenens färg och textur styrs av sin unika sammansättningen av dessa. En del mineraler är millimeterstora och andra kan bli flera centimeter. De vanligaste nyanserna av granit är svart, grön, röd, blå samt vit.

Då granit är en naturprodukt varierar dess färg, struktur, flammighet, slöjor och ådring även hos samma stensort, beroende på var man är i berget och bryter. Det innebär att din produkt alltid kommer skilja sig från andra produkter i samma material, och är således unik.

Granit kan erhållas med olika ytbehandling. Ytan kan vara polerad, slipad eller borstad. En polerad yta är speglande och ger ett elegant intryck som är underhållsfritt. Den blanka ytan har man fått genom att polera stenen med slipklossar eller filt, helt utan kemiska tillsatser. En slipad yta ger en slät yta som inte är speglande. Den slipade ytan kräver dock ett lite underhåll. Stenen behöver några gånger om året återfettas med antingen stensåpa eller stenimpregnering. En borstad yta har ett antikt utseende. Ytan är först flammad och därefter borstad med diamantborstar. Detta ger en ”rugglig” yta som ändå upplevs som slät. Borstad sten är lätt att hålla ren och behöver såsom den slipade ytan återfettas några gånger om året.

Granit är ett hållbart material som ser lika vackert ut år efter år.